<

 

R.K. Begraafplaats Buitenveldert

Amsterdam

1993

corten staal

20 - 50 - 100 cm

 

   

Aan de leden van het kerkbestuur

van de R.K.Begraafplaats Buitenveldert

Amsterdam, 14 april 1993

 

Geachte leden van het kerkbestuur,

 

Een reactie op uw schrijven van 18 maart 1993 betreffende de afwijzing  vergunning grafmonument.

 

Het is niet de symboliek van Hongaarse grafpalen die ik in dit beeld heb overgenomen.

Ik ben gecharmeerd door de simpelheid van vorm en de ontroerende eenvoud van het gebaar. Als een ontluikende bloem op een dodenakker die "dank je wel" zegt tegen het leven.

Iedere overledene krijgt een bescheiden figuurtje, die soms samen als families uit het landschap groeien. Alsof ze willen zeggen, "kijk ik ben er ook geweest, ik heb hier ook geleefd en het is mij dierbaar geweest. Ik heb dit leven nu achtergelaten, maar mijn vreugde en vriendschap wil ik blijven uitstralen. Hiervoor dit teken. Als je naar mij kijkt, kijk dan in mijn ziel. Hopelijk wordt er dan ook in jou iets geraakt waardoor je jezelf en de wereld om je heen beter leert zien en waarderen." Elk leven, hoe klein en nietig het ook lijkt, is uniek in zijn bestaan op deze wereld. Koester het dan ook met respect voor dat individu.

Het beeld dat ik heb gemaakt is "de Mens" die hier staat in al zijn sierlijke eenvoud en openheid. Die zijn innerlijke rust en levensvreugde aan jou wil blijven doorgeven.

Ook Mathy had deze kwaliteiten in zich en het zou ons zeer verheugen als we zijn persoonlijkheid met dit teken nog wat langer bij ons mogen dragen.

De menselijke warmte van een uniek persoon wordt hiermee uitgebeeld en hopelijk zal de kracht die hiervan uitgaat menigeen doen beseffen dat ook zijn leven groots en uniek en ongelooflijk waardevol is.

 

In dit beeld kan dan ook heel goed de Mariafiguur, als brenger van leven, gezien worden. Er is overigens ook het Kruis en het Christusmonogram XP in terug te vinden. Maar zoals ik al eerder heb aangegeven, mij gaat het niet om de symbolen, maar om het "zijn".

 

Ik hoop dat ik u met mijn enthousiasme heb kunnen overtuigen van de oprechtheid van mijn bedoelingen met dit beeld, en de argwaan hierover heb kunnen wegnemen.

 

Met vriendelijke groet,

Rob Logister